Mączki
Mączki to sypki, najczęściej drobno zmielony produkt, uzyskiwany najczęściej ze zwierząt lub roślin. Mączka jest produktem, na podstawie której powstaje tak popularna kulka proteinowa.
Rodzaje mączek i ich zastosowanie
Podstawowym podziałem mączek jest podział na mączki odzwierzęce i roślinne. Do tych pierwszych zaliczają się między innymi najpopularniejsze mączki rybne, ale też mączki z wszelkiego rodzaju skorupiaków i małży.
Mączki roślinne to między innymi mączki uzyskiwane z soi, kukurydzy czy innych ziaren.
Kolejną, równie ważną mączką przy komponowaniu kulek proteinowych jest mączka pochodzenia mlecznego, ze względu na duże zawartości białek tak potrzebnych karpiom do prawidłowego funkcjonowania.
Mączki oprócz produkcji kulek, są też doskonałym dodatkiem do wszelkich zanęt sypkich oraz mieszanek tworzonych pod kątem stosowania z materiałami rozpuszczalnymi PVA.
Rekomendujemy sprawdzić, również barwniki do kulek dostępne w naszym sklepie.