Wyciskacze do Ciasta na Kulki Proteinowe
Wyciskacz do ciasta to narzędzie, które usprawnia wykonywanie kulek proteinowych. Wyciskacze do ciasta na kulki proteinowe posiadają najczęściej komorę, do której wkłada się ciasto, system popychający ciasto a także końcówkę o średnicy otworu dobranej do rozmiaru wykonywanych kulek.
Rodzaje wyciskaczy do ciasta na kulki proteinowe
Na rynku znajdziemy wiele rozwiązań pozwalających na uzyskiwanie wałków ciasta. Różnią się one najczęściej mechanizmem popychającym ciasto a także pojemnością. Najpopularniejsze są wyciskacze ręczne, czyli takie, których tłok popychający ciasto w kierunku końcówki napędzany jest za pomocą mięśni naszych rąk poprzez naciskanie na specjalny drążek przy uchwycie. Zdecydowanie mniej męczącym a zarazem dużo wydajniejszym rozwiązaniem jest wyciskacz pneumatyczny, którego tłok popychany jest sprężonym powietrzem - takie rozwiązanie jest szczególnie popularne u karpiarzy wytwarzających spore ilości kulek w sezonie.
Ważnym elementem jest końcówka do pistoletu, odpowiedzialna za uzyskiwanie odpowiedniej średnicy wałków z których roluje się kulki. Zasadą uzyskiwania idealnie okrągłych kulek jest wykonywanie wałków o średnicy mniejszej o około 20% od średnicy wykonywanych kulek proteinowych.