Wzmacniacze smaku i konserwanty
Wzmacniacze smaku jak sama nazwa wskazuje wpływają na wzmocnienie smaku wyczuwalnego przez karpie podczas żerowania na naszej zanęcie w postaci kulek, pelletu, ziaren czy zanęt sypkich. Dzięki zabiegowi wzmocnienia smaku podnosimy skuteczność naszej zanęty, zwłaszcza na łowiskach, gdzie występuje duża presja ze strony karpiarzy.
Konserwanty - co powinniśmy o nich wiedzieć?
Konserwant do kulek proteinowych to produkt, dzięki któremu możemy przedłużyć świeżość wyprodukowanych przez nas kulek, a co za tym idzie, ich przydatność do spożycia przez ryby.
Dobrej jakości konserwant do kulek ma słabo wyczuwalny smak i zapach, dzięki czemu jego wpływ na jakość kulek jest znikoma. Warto dodać, że ilość dozowanego konserwantu podczas produkcji kulek zależna jest od rodzaju mixu (rybny, roślinny, orzechowy). Zazwyczaj mixy rybne wymagają użycia większej ilości konserwantu niż mieszanki, których większą część stanowią produkty roślinne.
Ważne jest, by podczas tworzenia kulek, konserwant zawsze łączyć z częścią płynną. Dzięki temu będzie on później równomiernie rozprowadzony w cieście przez co skuteczność jego działania będzie najlepsza.
Rekomendujemy, również oleje do kulek proteinowych dostępne w naszym sklepie.